Om playback

Playbackteater er en improvisert teaterform der scener spilles på grunnlag av fortellinger fra publikums liv. I Playbackteater gjøres scenen til en levende møteplass der erfaringer fra virkeligheten deles og gjøres synlige. Playbackteater knytter an til menneskets grunnleggende behov for å fortelle, bli sett og hørt, og oppleve fellesskap og tilhørighet.

Forestillingen ledes av en spillleder som i dialog med publikum leder dem til å fortelle. Scenerommet åpnes opp for aktørenes improvisasjon. Scenene spilles ut i en transparent stil hvor aktørene uttrykker seg gjennom stemme og kropp og et intuitivt samspill. På grunn av en forankring i fysisk teater skapes det ofte bilder som kan oppleves som både morsomme og estetisk vakre. Gjennom innlevelsen og det kreative uttrykket på scenen bringes fortellerne nær sin egen opplevelse, og vi kjenner oss ofte igjen i hverandres erfaringer. Det skapes resonanse mellom de som er til stede – og magi kan oppstå. Fordi alt er improvisert er hver forestilling unik

Temaene kan være alt fra små hverdagslige episoder til større hendelser som har påvirket livene våre. Uttrykket vi spiller befinner seg mellom teater og dans, humor og alvor. Gjenkjennelsen og opplevelsen av at livene til publikum løftes til en felles kunstopplevelse, bidrar til at forestillingene har en egen evne til å skape god stemning og samhold.

Dette er altså ”teater i øyeblikket”. Musikere skaper stemning til historiene mens skuespillerne spiller dem ut på scenen med enkle og poetiske virkemidler. Alt skjer gjennom lyttende improvisasjon. Gjennom ensemblets spontane innlevelse og til tider overraskende fremheving av detaljer fra historiene får fortelleren og de andre i publikum en unik, underholdende og ofte rørende opplevelse. I denne delte opplevelsen av fortellinger, erfaringer og levende bilder kan nye perspektiv og innsikter oppstå. Selv om forestillingene baserer seg på publikums historier, er det ingen som blir pålagt å fortelle noe. Man kan derfor trygt lene seg tilbake og bare la seg underholde.

Comments are closed